diumenge, 29 de gener de 2012

BOTIFARRA AMB BOLETS, PANSES I PINYONS
















Ingredients:
 ½ kg de botifarra fresca
125 g de bolets (ceps, moixarons, rossinyols o altre tipus de bolets)
1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
1 Ceba laminada
1 got de moscatell
3 branquetes de farigola
1 fulla de llorer
2 cullerades de panses
2 cullerades de pinyons
Sal
Pebre
1 cullerada de julivert picat

Aquesta recepta està basada en el cuiner José Andrés.

Traieu la pell a les botifarres i talleu-les en tronquets iguals perquè es facin al mateix temps.

Escalfeu l'oli en una paella i daureu les botifarres a foc mitjà. Traieu-les i en el mateix oli tireu-hi la ceba laminada i remeneu de tant en tant. Quan estigui dauradeta pugeu una mica el foc i afegiu els bolets, la farigola i la fulla de llorer, ofegueu-lo uns minuts i torneu a incorporar la botifarra.

Acabeu per afegir les panses i els pinyons juntament amb una mica de sal i pebre al gust, incorporeu el moscatell i deixeu-lo reduir.

NOTA: En comptes de panses, altre opció és posar prunes.

diumenge, 22 de gener de 2012

FRICANDÓ

















Ingredients per a 10 persones:
2 kg de vedella a filets molt fins
Farina
1 ceba gran
2 pastanagues
1 pebrot verd italià
4 tomàquets madurs
2 fulles de llorer
200 cc. de conyac
400 cc
500 cc. de brou de verdures
300-400 gr. de bolets
Sal
Pebre
1 cullerada sopera de llard de porc
Oli d'oliva extra verge

Aquesta recepta és del blog de cuina de "La Dolorss", és infalible i és perfecte per quan tens convidats.

Poseu en una cassola un bon raig d'oli i el llard de porc, fregiu la vedella prèviament passada per farina. Reserveu.

En el mateix oli poseu la ceba, la pastanaga i el pebrot verd molt picats, sal, les fulles de llorer senceres  i ho deixeu que es coguin poc a poc, 20 minuts,  afegireu llavors el tomàquets pelats i tallats molt petits també. Deixeu al foc uns 10 minuts.

Afegiu el conyac, el brou i la carn reservada, tapeu gairebé la cassola i deixeu-ho coure durant uns 40 minuts.

Mentre en una paella saltegeu bé els bolets ben nets i escorreguts, i els afegiu a la cassola, deixeu-ho coure uns 10 minuts més perquè els sabors es barregin bé. Rectifiqueu  de sal, afegiu-hi una mica de pebre mòlt. Tapeu la cassola i guardeu fins al dia següent.

NOTA: Si feu les  verdures molt petites després no les heu de passar pel xinès. Poden picar-se a mà o passar-les per una picadora.  D'un dia per l'altre aquest plat guanya la carn en melositat i tendresa.

diumenge, 15 de gener de 2012

BLINIS DE SALMÓ
















Ingredients:
100g de farina
1 culleradeta de sal
15g de llevat fresc
200ml de llet
1 ou
Oli d'oliva suau
Salmó fumat
Iogurt natural
Mostassa a l'antiga
Anet sec


Poseu la farina, la sal el llevat barrejat amb la llet i l'ou en el got del turmix i barregeu.

Deixeu-ho reposar uns 30 minuts a la nevera i quan ho hagueu de fer servir, unteu una paella amb mantega, poseu-la al foc i quan estigui ben calenta, tireu-hi un cullerot d´aquesta barreja cobrint el fons, segons si els preferiu finets com una crep o mes gruixuts, deixeu coure fins que veieu que es desenganxa per els cantons i llavors els hi doneu la volta. 
Per fer la salsa: barregeu el iogurt, la mostassa i unes gotetes d'oli d'oliva.


Munteu el plat: primer uns enciams variats a sota, el samó a tacs o a làmines, salseta i una mica d'anet sec.

dissabte, 14 de gener de 2012

ARRÒS AMB SÍPIA I BOLETS











Ingredients:
300 gr.de sèpia tallada en trossos petits
200 gr d'arròs bomba
125 gr de bolets a escollir segons la temporada
2 carxofes
1 l de caldo
1 culleradeta de julivert picat
Oli d'oliva verge extra
Una mica de safrà
3 grans d' all
4 tomàquets
1 ceba
½ culleradeta de pebre vermell
½ culleradeta de sucre
1 fulla de llorer

Poseu oli en una paella a foc mitjà  i fiqueu la sípia tallada a trossos. Quan es comenci a daruar afegiu els cors de les carxofes partides en quatre trossos cadascuna, a continuació tireu els bolets i ofegueu-ho durant 2 minuts a foc fort, afegiu la ceba ben picada fins que estigui ben daurada, aproximandament uns 20 minuts.

A continuació poseu  els tomàquets tallats, el sucre, la sal i la fulla de llorer, passada una estona tireu-hi  el pebre vermell i una mica de safrà.

Continueu la cocció a foc mitjà fins que l'oli se separi del tomàquet. Tireu el caldo bullint a la paella i quan la barreja comenci a bullir, tireu l'arròs i deixeu-ho bullir a foc fort durant 5 minuts.

Baixeu el foc al mínim i continueu 12 minuts més. Finalment espolvoreu amb el julivert.

NOTA: Es pot acompanyar amb all i oli. També dir que si no voleu  carxofes es pot prescindir perfectament.