diumenge, 18 de gener de 2015

PASTA FRESCA FETA A CASA


Ingredients:
2 ous
200 gr de farina (si és farina de força millor)
1 cullerada d'oli d'oliva
Per fer la pasta sempre és per cada 100 gr de farina, 1 ou. 
Sempre posareu només una cullerada d'oli, feu la quantitat que feu.


Fiqueu els ous dins la farina i comenceu a bater-los amb una forquilla. 
Continueu barrejant amb les mans i durant uns 3 minuts fins que obtingueu una massa compacte i elàstica. (A mi em va millor acabar d'amassar sobre el marbre, però sempre començo dins d'un bol)

Feu una bola i deixeu-la reposar durant 1 hora a la nevera tapada amb paper film.
Si no disposeu de la màquina per fer pasta, estireu la massa amb un corró, fins a obtenir una làmina ben fina. 

Cal aplanar una mica la bola amb les mans i comenceu a passar la pasta per la màquina amb el màxim d'amplitud.
Es doblega per la meitat, s'enfarina una mica i es torna a passar per la màquina. Repetiu el procediment fins que aconseguiu el gruix desitjat. Jo he fet 5 passades per la part més ample per tal que quedés tot ben integrat i després per cada número fins a arribar al obtingut.

Finalment procediu a tallar la pasta. 

Si és manual feu un rotllo amb la massa i talleu amb un ganivet, segons l'amplada que vulgueu de la pasta.

Si ho feu amb la màquina fiqueu-la per la part que teniu pensat fer la pasta. Jo en aquest cas he fet tallarines.
Amb l'ajuda d'unes culleres de fusta o bé d'un penjador col·loqueu-les per tal que s'assequin una mica.
Si no les utilitzeu en aquest moment, o us han sobrat, empolvoreu amb farina i feu nius. D'aquesta manera les podeu guardar un parell de dies a la nevera o congelar-les.
Bulliu-la amb abundat aigua amb una mica de sal durant 4 minuts. 

Ara només us queda preparar la vostra pasta al vostre gust.




dissabte, 17 de gener de 2015

PASTÍS ROMANÈS AMB POMA CARAMEL·LITZADA















Ja fa temps que volia fer aquesta recepta. Me la va proporcionar la  meva amiga Elena Sisca, natural d'Oradea (Romania). Gran cuinera i millor persona. 
Moltes gràcies Elena!!! 

He afegit algun ingredient com la ratlladura de llimona i el sucre de vainilla.

Ingredients:
1 got de sucre + 1 sobre de sucre de vainilla
1/4 de got d'aigua
6 pomes
2 gots de llet
9 ous
5 cullerades de sucre llustre 
3 cullerades de sucre blanca
3 cullerades d'oli de gira-sol
5 cullerades de farina
1 cullerada de llevat en pols
ratlladura d'una llimona
1 motlle alt untat amb oli (millor si és rodó)


Primerament, en una cassola poseu a caramel·litzar el sucre amb l'aigua. Peleu i talleu les pomes i afegiu-les al sucre caramel·litzat, doneu-li unes quantes voltes i deixeu que es coguin fins que agafin un color marró.












Retireu del foc i afegiu-li a les pomes caramel·litzades 4 ous i dos gots de llet, prèviament batuts. 











Aquesta barreja aboqueu-la dins del motlle que tindreu untat amb una mica d'oli per evitar que s'enganxi.











Separeu els rovells de les clares dels 5 ous restants. 

Munteu les clares a punt de neu fort, juntament amb les 5 cullerades de sucre llustre.











Bateu els 5 rovells amb 3 cullerades de sucre blanca i afegiu la farina i el llevat, prèviament tamitzats, afegiu la ratlladura de la llimona i les 3 cullerades d'oli. Bateu fins que us quedi tot ben barrejat.

Un cop arribat en aquest punt, afegiu les clares amb moviments envolvents fins que us quedi tot ben integrat.











Afegiu aquesta massa per sobre de la que teniu en el motlle i enforneu a 180 º C. entre 30 i 45 minuts (tot depen del forn). Com sempre feu la prova amb l'escuradents i quan surti ben sec, ja estarà!!











Deixeu refredar una mica i traieu del motlle, donant-li la volta.











Per últim munteu 300 grs de nata amb 3 cullerades de sucre llustre i poseu per sobre del pastís. (És optatiu)











NOTA:  Si voleu en comptes de posar la nata pel damunt, la podeu posar al costat del plat. També es pot fer amb crema o fins i tot amb xocolata.