Ingredients:
Farina
Aigua
Panses
Llimona o vinagre
Dia 1
50 g de farina de blat o sègol integral
50 g d'aigua de l'aixeta a temperatura ambienti
1 rajolí de suc de llimona o vinagre
1 culleradeta de panses
Dia 2
50 g de farina de blat o sègol integral
50 g d'aigua de l'aixeta a temperatura ambient
Dia 3
100 g de farina de blat o sègol integral
100 g d'aigua de l'aixeta a temperatura ambient
Dia 4
100 g de farina de blat o sègol integral
100 g d'aigua de l'aixeta a temperatura ambient
Dia 5
100 g de farina de blat o sègol
100 g d'aigua de l'aixeta a temperatura ambient
Dia 1
Barregeu en un pot de cristall (per veure bé l'evolució), poseu la tapa sempre sense ajustar (ha de poder sortir l'anhídrit carbònic que es produeix) i deixeu-lo reposar a temperatura ambient, 24 hores. Si teniu sort, al cap d'aquest període podreu veure alguna bombolla.
Dia 2
Barregeu bé i deixeu 24 hores més al seu aire. Al cap d'aquest temps haurieu de veure més bombolles. Observareu que tendeix a decantar-se el líquid per la superfície, amb un color poc apetecible. No passa res, és normal.
Dia 3
Tireu la meitat de la barreja del dia anterior i afegiu els ingredients del dia 3. Barregeu-lo bé i deixeu-lo 24 hores més al seu aire. Podeu fer una marca en el pot amb un retolador per comprovar el seu creixement. Si teniu sort i bona temperatura ambient, possiblement al cap d'aquest dia vegeu activitat. La barreja pot haver-se esponjat una mica.
Dia 4
Tireu la barreja del dia anterior fins a deixar solament 100 g i afegiu els ingredients del dia 4. Deixeu-lo 24 hores al seu aire. Transcorregut aquest temps, això ja hauria d'estar funcionant. L'olor haurà canviat. En aquest punt podeu treure les panses amb paciència, ja no són necessàries.
Dia 5
Tireu la barreja del dia anterior fins a deixar solament 100 g i afegiu els ingredients del dia 5. En aquest temps almenys s'haurà doblat el seu volum, i pot ser que això passi abans de les 24 hores. Una vegada que la massa ha començat a aixecar-se ja no és necessari que la farina afegida sigui integral, podeu afegir-la blanca per acabar tenint una massa mare blanca, que us permetrà preparar pans tant blancs com a integrals.
NOTA
A partir d'aquí ja hauríeu de tenir una massa mare activa, que haureu de refrescar, és a dir, renovar tirant la meitat i afegint les quantitats indicades anteriorment, cada vegada que vegeu que ha fermentat. Això si la manteniu a temperatura ambient. També podeu conservar-la en la nevera, on no és necessari renovar-la amb tanta freqüència, possiblement amb renovar-la cada setmana sigui suficient. La traieu, la refresqueu, la deixeu fermentar i quan estigui en plena ebullició la torneu a guardar en nevera. Així pot estar anys.
Si congeleu porcions d'una massa mare en perfecte estat de funcionament sempre tindreu massa mare a mà que es pot reviure amb gran facilitat.
Observació important: l'activitat dels llevats és altament depenent de la temperatura. En ple estiu i amb una bona farina integral la cosa funciona a tota pastilla.
Per contra, a l'hivern si la vostra cuina és freda pot costar fins i tot més de 4 o 5 dies que allò aixequi el vol.
És el que em fa més mandra de fer pa, fer la massa mare. M'apunto la teva manera de fer-la, però em sembla que em seguirà fent mandra ;-)
ResponEliminaPtnts
Glòria
Un cop feta la pots congelar i deprés la tornes a activar.
EliminaT'assseguro que val la pena de tenir-la feta.
Jo no hi ha manera de que se'm faci bona la massa mare! Hauré de prendre bona nota de tu!
ResponEliminaPetons,
Olga