ARRÒS DE MUNTANYA






Ingredients per a 4 o 5 persones ( i fins a 6 ):
400 gr. d'arròs bomba
1 conill trossejat
150 gr. de cap de costella de porc
100 gr. de trossos de ceps secs
2 cebes mitjanes
1 pebrot vermell
2 pebrots verds 2 o 3 dents d'all
2 o 3 tomàquets madurs mitjans picats
4 o 5 cullerades d'oli d'oliva verge
Brou lleuger de pollastre o verdures, o aigua
Sal

Uns 30 minuts abans de necessitar els ceps secs poseu-los en remull aproximadament en 1 litre d'aigua tèbia. En una cassola més aviat plana ( pot ser de fang, si agrada ) posaeul'oli i quan estigui calent daureu el cap de costella i el conill, salpebrats.

Retireu i reserveu primer el conill quan estigui daurat i després el cap de costella, que ha de quedar molt fet perquè desprengui tota la seva substància.

A aquesta operació se li pot afegir, opcionalment, 2 o 3 alls sencers, amb pell, que mai s'han de cremar i que després es rebutgen.


En el mateix oli sofregiu la ceba tallada, pebrot vermell, pebrot verd i els alls.


Quan la ceba estigui daurada poseu el tomàquet i la sal. Si creieu que el tomàquet pot ser àcid afegiu-hi una culleradeta de sucre.


Afegiu la costella i el conill que hem reservat. Aneu removent el conjunt. Que es vagi evaporant l'aigua fins que, al remoure, veigueu que en el fons de la cassola ja no hi ha pràcticament aigua, només oli.


Cal fer-lo durant força estona, normalment es tendeix a fer el sofregit massa poc. Queda més gustós si quan ja gairebé no té aigua ho seguiu removent perquè no es pegui i que vagi prenent color. Tireu els ceps escorreguts reservant l'aigua del remull.

Tireu l'arròs. Doneu-li unes voltes perquè se sofregeixi un poc, 2 o 3 minuts solament. Tireu l'aigua. Per a aconseguir la quantitat total que necessitem, afegireu a l'aigua de remullar els ceps la quantitat de líquid ( brou lleuger de pollastre o verdures, o aigua ) necessària fins a completar 1 litre en total, per als 400 gr. d'arròs.


El millor és no posar tot el líquid al principi, reserveu un poc, i si veieu que fa falta aneu-li afegint.


Proveu i rectifiqueu de sal i quan faltin uns 5 minuts fer l'última i definitiva rectificació de sal.

Coure 15 minuts i reposar fora del foc 5 minuts més. Destapeu-lo si voleu que quedi un poc més sec del que està i tapeu-lo si us agrada més aviat caldós.

Comentaris