És una còpia de les equivalències de:
http://quecuinoavui.wordpress.com/2011/09/18/equivalencia-de-pesos-i-mesures-a-la-cuina/
Explicar una recepta de cuina no sempre és senzill i
intentar seguir-ne una tampoc! Aquí us deixo algunes indicacions , però
tranquils a cada recepta intentaré posar-vos-ho fàcil!
un pessic de sal: quantitat de sal que
cab si s’ajunten el dit gros i l’índex. Se sol incorporar el pessic a la paella
o tupí de cop, i després remenem
un polsim de sal, pebre, canyella,
sucre llustre, orenga…: una o dues mides de pessics que distribuïm per la
superfície del plat…com si estigues cobert per un xic de pols
un xic, una mica:
equivalent a pessic, polsim o raig-rajolí. Depèn del plat pot ser 2 polsims
(sabors forts) o 1/2 culleradeta de cafè
un rajolí (líquids): líquid que surt
en 2 segons d’un setrill d’oli petit, per exemple
Per mesurar una
tassa, omplir el mesurador sense comprimir
ll’ingredient.
Per “rasar” una
cullerada d’ingredient, utilitzar un ganivet per treure
l’excés.
En
líquids
1000 cc és igual a 1000
ml
1 cc és igual a 1 ml
1 Litre és igual a 1000
cc o 1000 ml
½
tassa ………………………. 100 cc aprox.
1 tassa ……………………….. 200 cc
aprox.
2 tasses ……………………….400 cc aprox.
5 tasses ………………………… 1
litre
1 got d’aigua ………………….. 200 ml
1 got de vi …………………..… 100
ml
1
cullerot …………………….… 260 ml
1 cullerada ………………….… .. 15 ml
1 copa de conyac ……………40-50
ml
1 tassa de te …………….…….. 150 ml
Quan una recepta
diu:
Bol =……………......……. 1 tassa d’esmorzar
Tassa =………………….. 1 tassa de
les de te
Tasseta =……………...… 1 tassa de les de cafè
Cullerada =……………… 1
cullerada de les soperes
Culleradeta =……………. 1 cullerada de les de
postres
Culleradeta de moca =…. 1 culleradeta de les utilitzades per al
cafè
Got = ……………….....…. 1 got dels d’aigua
Gotet =………………....… 1 got dels
de vi
Equivalència de
capacitat:
1 culleradeta d’aigua – 5 mil.lilitres
1 cullerada d’aigua – 15 mil.lilitres
3 culleradetes d’aigua – 1 cullerada
16 cullerades d’aigua – 1 got d’aigua
1 got dels d’aigua – 200 centímetres cúbics
1 got dels d’aigua – 2 gots dels de vi
1 got de vi 100 cc – 100 centímetres cúbics
1 tassa de cafè – 250 centímetres cúbics
1 bol o tassa desmorzar = 250 mil.lilitres = 1 / 4 de litre = 2
decilitres i 1/2
1 tassa de les de te = 150 mil.lilitres = 1 decilitre i
1/2
1 tassa de les de cafè = 100 mil.lilitres = 1
decilitre
1 got dels d’aigua = 200 mil.lilitres = 2
decilitres
1 got dels de vi = 100 mil.lilitres = 1 decilitre
8 cullerades soperes = 100 mil.lilitres = 1 decilitre
1 copeta o got de licor = 50 mil.lilitres = 1 / 2 decilitre = 4
cullerades soperes
Una tassa de les de te
de:
Aigua = ……………………. 1 decilitre i ½
Arròs =…………….....…….. 150 gr
Sucre =……………….....…. 150 gr
Farina =………………....…. 120 gr
Pa ratllat =……………......... 100 gr
Formatge ratllat =……......... 100 gr
Una tassa de les de cafè
de:
Aigua =…………………… 100 mil.lilitres = 1decilitre
Arròs =……………...……… 75 gr
Sucre =…………....……….. 75 gr
Farina =……………...…….. 60 gr
Pa ratllat =…………….....… 50 gr
Formatge ratllat =………..... 50 gr
Pesos i equivalències diverses:
d’1 tassa en gr
Arròs ………………..........……. 200 gr
Maduixes picades ……………. 170 gr
Pomes picades ……….......….. 125 gr
Prunes, préssecs, taronges, peres, síndria picades …. 150
gr
Galetetes mòltes ……….....….. 100 gr
Nous mòltes ………….......…….. 80 gr
Nous en trossos …….......…….. 100 gr
Pa ratllat ………………….....…. 100 gr
Panses de raïm ………….....…. 160 gr
Polpa de codony ………........… 220 gr
Polpa de tomàquet ………........ 180 gr
Maicena o sèmola ………......... 130 gr
Xocolata en pols ……........…… 100 gr
Coco ratllat …………….........….. 80 gr
Cacau en pols …….......………. 140 gr
Una cullerada sopera rasa de
en gr:
Oli =………………………. 15 gr
Arròs =…………………… 20 gr
Sucre =…………………... 20 gr
Sucre glassat =……….….15 gr
Cafè =…………………… 18 gr
Farina =…………………. 15 gr
Llet =……………….……. 17 gr
Llevat =………….…….. .. 10 gr
Mantega =……...…….…. 15 gr
Melmelada =……………. 20 gr
Mel =……………….……. 10 gr
Nata líquida =………...…..20 gr
Pa ratllat =………….…… 15 gr
Julivert o qualsevol altra herba picada = 10 gr
Formatge ratllat =………. 15 gr
Sal =…………………….. 15 gr
Un bol o tassa d’esmorzar
de:
Aigua =…………………… 250 mil.lilitres = ¼ de litre = 2 decilitres i
½
Arròs =…………………..... 240 gr
Sucre =………………..….. 240 gr
Farina =………………..…. 180 gr
Pa ratllat =………….....….. 150 gr
Formatge ratllat =……...... 150 gr
Oli:
1 litre d’oli …………… 5 tasses
1 tassa d’oli ………….. 190-200 cc1
cullerada d’oli ………... 14-16 cc1
culleradeta d’oli ……… 4-5 cc1
tassa ……………….… 15-16 cullerades
Per tenir en compte:
1 cullerada equival a 10 gr d’oli
1 culleradeta =……… 4 gr d’oli
1 got de vi =….....… 150 ml d’oli
1 gotet de licor =….... 20 ml d’oli
Farina:
1 quilo de farina …..........…. 8 i 1 / 2 tasses aprox.
1 tassa de farina ………….. 120-130 gr aprox.
1 cullerada rasa farina ……. 10 gr aprox.
1 cullerada plena de farina .. 20 gr aprox.
1 culleradeta rasa de farina ... 3 gr aprox.
1 tassa de maicena ……....100 gr
Sucre:
1 quilo de sucre …………..…. 5 tasses aprox.
1 tassa de sucre …………..... 190-200 gr aprox.
1 tassa de sucre negra …….. 160 gr
1 tassa sucre impalpable ..… 120-130 gr aprox.
1 cullerada rasa …………...... 11-13 gr aprox.
1 cullerada plena ………....… 26-28 gr
1 culleradeta rasa ……….….. 3-4 gr
Mantega
1 tassa ……………..…….. 190-200 gr
1 cullerada rasa …………. 10-15 gr
1 culleradeta rasa ……….. 6-8 gr
1 cullerada plena ………... 40-45 gr
1 tassa a temperatura ambient. 1 i 1 / 2 tassa
fosa
Una nou de mantega ……. 30 gr
Un ou:
petit …….…… 50 gr
mitjà ………… 55-60 gr
gran ……..+ de 65 gr
1 unça ... …… 30,5 gr
1 lliura …..….. 490 gr
Quant s’ha de servir…
Guarnició de patates … 250 gr
Llegums fresques …..... 200 gr
Amanida verda …....…. 100 gr
Carn amb os ……......... 250 gr
Carn sense os ….....…. 150 gr
Peix sencer …..........…. 250 gr
Filet ……………........... 150 gr
Formatge …..………….. 80 gr
Espagueti …......………. 80 gr
Arròs ……….........…….. 40 gr
és fantàstic això.
ResponEliminastitacZstitzo1984 Troy Goodwin link
ResponEliminaaltopoga