dimarts, 30 de juliol de 2013

LLUÇ AL FORN FARCIT DE SALMÓ I MAIONESA













Ingredients:
1 Lluç (màxim 1 quilo)
100 grs de salmó fumat
Maionesa (millor casera)
Sal

Aquesta recepta tenia moltes ganes de fer-la, és una recepta de la Beth, gran companya i amiga meva. Realment és molt fàcil de fer i queda "estupenda" per quan tens convidats.
Gràcies Beth!

Traieu les espines del lluç, saleu i unteu-lo amb la maionesa per les dues bandes i farcir-lo amb el salmó fumat.

Poseu-lo en  una safata de forn, cobriu-lo pel damunt amb més maionesa, fiqueu-lo al forn a 180º durant  20-25 minuts.

NOTA: També podeu afegir-hi  unes gambes o llagostins pelats.

dilluns, 29 de juliol de 2013

SALMOREJO



Ingredients:
1k de tomàquets
250 grams de pa del dia anterior
Sal
Oli
Aigua
2 grans d'alls
1 ou dur picat
Dauets de pernil

Peleu els tomàquets i talleu-los en trossos grans, introduir-los en un got per batre.

Afegiu la molla de pa del dia anterior (prèviament remullada amb aigua), els alls pelats i tallats (us recomano que se li tregueu l'arrel del mig i així no us tornarà), la sal i un raig d'oli d'oliva.

Comenceu a batre i aneu afegint l'oli com si es tractés de muntar una maionesa.

Serviu ben fred en un bol i espolseu amb el pernil picat o cruixent de pernil i l'ou dur.

NOTA: Aquest plat queda molt bo també amb bacallà fumat o amb una llauna de tonyina i amb olives farcides o simplement amb patates fregides palles. I si ho prefereiu, unteu el salmorejo en una torrada i poseu-li talls de pernil o bacallà. És una altra manera de gaudir-lo.

Jo el que faig és que poso els ingredients addicionals en bols i cadascun tria i es munta el plat al seu gust.

dimarts, 23 de juliol de 2013

BUNYOLS DE CARBASSÓ



Ingredients:
1 carbassó gran
2 ous
Farina (la quina admeti)
All i julivert



Netegeu el carbassó i ratlleu-lo sense pelar-lo. Tireu els ous i remeneu-los una mica, poseu l'all i el julivert ben picats i saleu. Afegiu-hi la farina de mica en mica fins que us quedi una massa consistent. No tingueu por en afegir farina, ja que el carbassó té molta aigua i a la que deixeu una mica reposar la massa, es tornarà una mica aigualida, així doncs, afegiu tanta com us admeti la massa.

Fregiu-los amb bastant oli ben calent fins que siguin dauradets.

dilluns, 22 de juliol de 2013

PROFITEROLES DE FOIE I DE SALMÓ














Ingrediens:(per unes 30 lioneses)

125 g de farina
100 g de mantega
3 ous grans (o 4 de petits)
250 ml d'aigua
Sal
Formatge Philadelphia
Salmó fumat
Foie o mus de foie
Nata per muntar

En un cassó, poseu l'aigua freda juntament amb la mantega tallada a trossos i una mica de sal. Escalfeu fins que l'aigua arribi a bullir. Tan bon punt l'aigua arrenqui el bull remeneu amb el batedor i afegiu la farina tamisada de cop. Acabeu de remenar amb una espàtula fins que la pasta sigui compacta i es desprengui del cassó.

Retireu del foc, i afegiu els ous un per un, remenant fins que la pasta es torni a ajuntar.

Tot seguit, col·loqueu en una màniga pastissera i aneu formant petits pilons de pasta sobre una safata per anar al forn. Pinteu amb un ou batut i coeu a 200ºC  durant 30 minuts.



Quan siguin cuits, no s'han de treure del forn de seguida, sinó que s'han de deixar el forn obert durant 5-10 minuts perquè es refredin suaument i d'aquesta manera no es desinflin.

Per fer la crema de salmó, tritureu el formatge Philadelphia amb el salmó. Per donar-li un toc especial, suqueu la punta amb una mica de mantega desfeta i poseu-li una mica de caviar.

Per fer la crema de foie, tritureu el foie o mus de foie i afegiu-li la nata. Per donar-li un toc especial suqueu la punta amb una mica de caramel líquid i poseu-li  unes escates de sal.


Un cop fredes les profiteroles es tallen i s'emplenen amb la crema de foie, i la de salmó.

Nota: Li agraeixo al Carles Pujol la idea d'emplenar-los de crema de foie amb un toc de caramel i escates de sal.


COCA DE VIDRE

Ingredients:
Una base de massa per fer pizza
Pinyons
Sucre
Oli
Anís

Estireu la massa de pizza ben fina, donant-li forma allargada i estreta (per una coca individual d’uns 30x7 cm).

Pinteu-la generosament amb oli amb l’ajut d’un pinzell. Repartiu el sucre i els pinyons per sobre (ha de quedar ben ensucrada).

Poseu-la al forn a 220º durant 10-15 minuts fins que us quedi daurada (cal vigilar que no es cremi). Traieu-la del forn i, immediatament, ruixeu-la amb anís, ben generosament. L'anís és el que li dóna la textura de vidre.

diumenge, 21 de juliol de 2013

ARRÒS AL FORN














Primer de tot dir-vos que feia molt de temps que volia fer aquesta recepta. La meva amiga valenciana Alba Vila i veïna de Lles de Cerdanya, va penjar la foto en el Facebook de l'arròs al forn que va fer, el qual tenia una pinta deliciosa, i després el va presentar per TV3 la Marta de CuinaDiari. Així que jo també l'he fet. Us deixo la recepta i el link de CuinaDiari.

Ingredients:
Costella (3-4 trossos per persona)
1 cabeça d’alls
Botifarra de ceba (1 per persona)
Patata (2 rodanxes per persona)
Cigrons cuits (60-70 g per persona)
Arròs (70-100 g per persona) 
Caldo (1,5 el volum de l’arròs)
Colorant  o  safrà
Pebre vermell dolç
1 tomàquet a rodanxes (1 ó 2 rodanxes per persona)
Sal i oli

Primerament poseu el forn a escalfar a 200º C.

En una cassola o paella que pugui anar al forn, poseu oli a escalfar i fregiu la costella, prèviament salada, juntament amb la cabeça d'alls. Quan estigui ben daurada, traieu-la i reserveu-la.

A continuació, poseu la botifarra negre i sofregiu-la amb el mateix oli, quan estigui feta, separeu-la.

Ara fregiu la patata tallada a rodanxes d'un centímetre de gruix aproximadament i saleu-la, quan estigui feta, separeu també com els altres ingredients.

A continuació ofegueu en el mateix oli, els cigrons cuits i l'arròs, per tal que s’impregnen bé tots els sabors  que hem anat sofregint, poseu el colorant o el safrà i un polsim de pebre vermell, doneu-li unes quantes voltes més.

D'altra banda, prepareu el caldo ben calent.

Poseu a la cassola o paella juntament amb els cigrons i l'arròs, la costella, deixant la cabeça d'alls al mig, i ara és el moment de afegir-hi el caldo calent. Al voltant aneu intercalant la patata, la botifarra i les rodanxes de tomàquet.

Fiqueu la cassola al forn calent durant 20 minuts a 200 ºC. Quan l'arròs s'hagi begut el caldo, ja estarà fet.

NOTA: En aquest cas he posat botifarra amb ceba i sense ceba i una mica de cansalada virada. Es pot fer en cassola de fang.

LINK DEL BLOG CUINADIARI:
http://cuinadiari.blogspot.com.es/

diumenge, 7 de juliol de 2013

LIONESES O PROFITEROLES














Ingredients:
125 g de farina
100 g de mantega
3 ous grans (o 4 de petits)
250 ml d'aigua
Sal
Nata per muntar
Sucre glas

En un cassó, poseu l'aigua freda juntament amb la mantega tallada a trossos i una mica de sal. Escalfeu fins que l'aigua arribi a bullir. Tan bon punt l'aigua arrenqui el bull remeneu amb el batedor i afegiu la farina tamisada de cop. Acabeu de remenar amb una espàtula fins que la pasta sigui compacta i es desprengui del cassó.

Retireu del foc, i afegiu els ous un per un, remenant fins que la pasta es torni a ajuntar.

Tot seguit, col·loqueu en una màniga pastissera i aneu formant petits pilons de pasta sobre una safata per anar al forn. Pinteu amb un ou batut i coeu a 200ºC  durant 30 minuts.

Quan siguin cuits, no s'han de treure del forn de seguida, sinó que s'han de deixar el forn obert durant 5-10 minuts perquè es refredin suaument i d'aquesta manera no es desinflin.

Munteu la  nata amb el sucre glas (les quantitats denpendrà del grau de dolç que vulgueu)

Un cop fredes les profiteroles talleu-les i s'empleneu-les amb la nata.

Finalment amb un colador espolvoreu-les amb una mica de sucre glas pel damunt.

Nota: Les podeu farcir de crema, de mus de xocolata o bé salades de foie, salmó, etc. Us poso el link de les profiteroles salades: http://lacuinademussola.blogspot.com.es/2013/05/profiteroles-de-foie-i-de-salmo.html